<<
>>

Роздел одинадцатый О кгвалтех и о головщызнах шляхецких

Арт. 1. Хто бы на чий дом або на господу умысльне наехал, хотечи его забити. Хто бы на чий дом а господу умыслне наехал, хотечи его забити, а умыслне наехавши або нашедши, а в том дому кого кольвек ранил або забил, а ото бы на него переведено было слушным доводом; тако- вый горло тратит, а головщизна близким з именья плачена быти маеть.
А естьли бы кгвалтом наехал або на дом нашол, а никого не ранил а ни забил, а знаки предсе кгвалту або шкоду якую учинил; тогды только за кгвалт будеть повинен платити дванадцать рублей грошей и шкоду оправити за слушным доводом, а горла для нахожденья кгвалту не тратит. Тым же теж обычаем естьли хто кому в месте на господу нашол кгвалтовне, а кого забил або ранил и тым покой посполитый взрушил, маеть быти сужон и сказан на горло.

Арт. 2. О довод кгвалту, як мають осведчати и обжаловати. Уставуем, кгды бы хто на кого наехал кгвалтом и забил, а ведь же на такового кгвал- товника такий довод маеть быти: естьли бы на чый дом або на господу чью наехал и забил кого; тогды скоро по оном кгвалте того ж часу кгвалт и того забитого маеть оповедати и оказати околичным суседом своим, а в небытности их ино врядникам их шляхте людем добрым, а в недостатку шляхты ино также околичным суседом своим, хотя и не шляхте только людем добрым веры маеть оказати, а потом обжаловати вряду замковому або двору нашему, которий близший будеть, и возного взяти и так же оказати кгвалт и забитого, и тот кгвалт и жалобу в книги записати. И в праве естлибы се ку оному кгвалту и забитому не знал; тогды вжо тот жалобник близший будеть того суседи околичными и возным або выписом врядовым на него доводити, и при том доводе самотреть и з шляхтичами собе ровными присегнути, а естли бы на тот час не могли мети шляхтичов ку доводу, тогды и з жоною своею и с детьми до- рослыми, а не будеть ли мети детей дорослых, ино и з жоною и з слугами домовыми маеть того кгвалтовника поприсегнути, а кгды при- сягнеть, тогды тот горло тратить, а головщина его близким того забитого маеть быти плачена, а шкоду за слушным доводом.

А естли бы кгвалтом на дом наехал и не забил, только ранил; тогды также маеть тот кгвалт оповедати и раны оказати околичными суседьми, яко вышей описано, и при таковом доводе кгвалтовника кгвалту и ранного маеть сам семь з людьми добрыми шляхтою присегнути, а кгды при- сягнеть, таковый кгвалтовник маеть быти горлом каран, нижли естьли бы сполна шести сведков не мел, тогды и с трема сведками самочварт присегнути маеть, а кгвалтовник за таковым незуполным доводом горла не тратит, одно кгвалту дванадцать рублей грошей; а навезку водле стану и шкоду за доводом маеть платити, а за вину дванадцать недель в везенью сидети. Пакли бы на том доводе своем устал, тогды только сам ранный на ранах своих присегнути маеть, которому по присязе его на- везка будеть сказана, а кгвалт и шкоды не мають быти сказаны. А где бы на оном кгвалте в дому никого не забито ани ранено, только одно шкода учинена; таковый кгвалт также маеть быти осведчон, яко вышей описано, а при том доводе у праве на кгвалтовника маеть тым же обычаем на кгвалте и на шкодах самотрет присегнути, а кгды присягнеть, маеть быти кгвалт плачон дванадцать рублев грошей, и шкоды оправити за доводом его, а горла не тратит, а не будеть ли мети чим платити, а именье его тое бы шкоды и маетность не стояла, тогды у в остатку запрлаты сам маеть быти выдан. А где бы тот, на чий дом наехал, чинил собе быти ровную шкоду о сорок або о петдесят кон грошей; то и з жоною и з детьми лет дорослыми на той шкоде присегнути маеть. А жоне детем забитого, а в недостатку их, оно кровным таким же обычаем маеть право йти, яко вышей описано. Арт. 13. О звадах шляхецских. Хто бы кому руку або ногу втял, або око, губу, зубы, ухо вытял, за кождый таковый члонок по петдесят коп грошей платити, а двадцать и чотыри недели на замку седети. Або хто бы обе две руки и обе две ноги и обе две ухи оттял и обе две очи; тогды головщизну яку за человека маеть плачено сто коп грошей, а год и шесть недель седети. А рана, которая бы у человека была, с которое бы кости выбирано, тридцать коп грошей.
А естли бы с тое раны реч замкнул, хотя бы се и выгоил; тогды маеть сто коп грошей яко головщизны пла- тить, роки шесть недель сидети. А естли бы рана была на твари, сорок коп грошей платити; а хотя бы поличок кому дал, бороду рвал, тогды за все тое по дванадцати рублев грошей платити; а хотя бы бил кием шляхтича, сорок коп грошей платити. А белым головам шляхецским як головщизна так и навезка маеть быти плачена совито, тым же обычаем потом и их жонам и детем, которие венчальные жоны мають, маеть быти навезка шляхецская.

Арт. 1S. О мещанине, который бы шляхтича ранил. Если бы который мещанин у бурмистровстве шляхтича забил або ранил; тогды маеть навезати так, яко вышей описано. Нижли естли бы бурмистром на тоть- час не был, кгды шляхтича ранил; маеть руку тратить. Также теж и хлоп простый, естли бы забил або ранил шляхтича, маеть руку тратить, а е стли руку або ногу шляхтичу утнет, або на котором члонку охромит, маеть горлом каран быти.

Арт. 18. Который бы слуга забил або ранил пана своего. Теж уставуем, естли бы который слуга взял перед себе злый умысел, пана своего забил або ранил; таковый маеть срокго горлом каран быти здрайца, а ес- тли бы не забил ани ранил, одно брони против пана своего добыл, тако- вый руку тратит.

Арт. 31. О забытье человека перееждчого и безплеменнаго. Уставуем теж, естьли бы ся потрафило где ж кольвек забитого человека перехождчаго або безплеменнаго, которого головщизны искати не будет кому; тогды скоро такового человека труп будеть знайден, того ж часу вряд того замку або двора нашего врядник маеть обослати всих мещан людей сельских, так и подданых наших яко и шляхецских, и опыт вчинити раз або и два, а где бы се на таких двох копах о том забитью выведатися не могли, тогды третюю копу присяжную маеть вряд собрати, на которой повин- ни будуть вей тые, которые на той копе повинни се становити, присег- нути на том, иж сами не суть причиною того забитья и о таковом мужо- бойцы не ведают. А естьли бы которая с тых копников на присяжной копе нестали, або хотя и ставши, присегого отвестися не хотели; тогды таковые будуть повинни головщизну сами платити, а собе винного ис- кати; а тая головщизна маеть зостати при том вряде, в котором тот труп налезен, а потом кгды бы кровные оного забитого выналезлися, маеть тая головщизна оным кровным отдана быти.

<< | >>
Источник: А. С. Чайковський (кер.), О. Л. Копиленко, В. М. Кривоніс, В. В. Свистунов, Г. І. Трофанчук. Хрестоматія з історії держави і права України: Навч. посіб. — К.: Юрінком Інтер — 656 с.. 2003

Еще по теме Роздел одинадцатый О кгвалтех и о головщызнах шляхецких:

  1. Роздел одинадцатый О кгвалтех и о головщызнах шляхецких